dimarts, 29 de juliol del 2014

MATERIALS, RECURSOS PER TREBALLAR LA DISLÈXIA O DIFICULTATS EN LA LECTO-ESCRIPTURA





Quan ens trobem davant d'una dislèxia o problemes en l'adquisició de la lecto-escriptura podem treballar un conjunt d'àrees d'una forma lúdica.

Els exercicis a treballar els dividirem en les següents àrees:

1. Consciència fonològica
2. Correspondència grafema-fonema
3. Reeducació de l'escriptura
4. Consciència sil·làbica/ lectura de síl·labes complexes
5. Lectura de frases, sintagmas senzills i lectura global
7. Redacció, ortografia i entonació.

_______________________________________________________________

1. Consciència fonològica (presa de consciència dels sons) 

És l'habilitat que permet comprendre les unitats d'una paraula (fonemes i síl·labes) i entendre que cada fonema es troua représentat amb el sue correspondent grafema. Les combinacions dels quals donen lloc a les paraules. El que pretenem és que el nen adquireixi l'habilitat de reconèixer, manipular  i canviar els sons d'una paraula perquè pugui veure quin és el resultat. És la base fonamental perquè més endavant hi hagi un correcte aprenentatge del llenguatge escrit.

Podem treballar-la amb exercicis molt simples

- Dir el nombre de sons que composen una paraula.
- Dir una paraula amb un nombre determinat de fonemes.
- Identificar el so pel qual comença una paraula.
- Identificar quin és el tercer so d'una paraula.
- Identificar com queda una paraula després d'afegir/eliminar un fonema.
- Identificar el fonema que s'ha eliminat en una paraula
- Integrar sons. Pronunciar els fonemes aïlladament i esbrinar quina paraula formen. P - a - t - a - t - a
- Identificar el nombre de vegades que apareix un fonema en una paraula.
- Fer rimes

Els exercicis anteriors els podeu practicar a través de jocs de taula i aplicacions per ipad

- Jo aprenc a llegir Formar paraules Són dos jocs que ajuden a prendre consciència de quin so representa cada lletra. Consta de diverses plantilles en les que el nen ha d'escriure al costat la paraula que representa. És útil per poder treballar els exercicis citats anteriorment de contar, afegir, eliminar fonemes.

La magia de las palabras. Aplicació per ipad per aprender cada grafia i el seu fonema corresponent. Permet formar paraules i escriture-les correctament.

- Deletrear. Joc de taula per nens de cicle incial de primària. El nen haurà d'escriure la paraula que correspon a cada dibuix. Adquirirà l'habilitat d'associar el correponent grafema amb el seu fonema.

Dominó de lletres. Joc de taula per nens d'educació infantil. Una forma divertida d'aprendre les lletres de l'abecedari.

- Lectron minitablet ABC. Joc per aprendre l'abecedari, les lletres i a lletrejar.

Lee paso a paso. Aplicació per ipad en la que el nen ha d'identificar sons, completar paraules amb la síl·laba que falta, contar el número de síl·labes.

- El ahorcado Aplicació per ipad dissenyada per persones que estan aprenent castellà però igualmente útil per nens de cicle inicial. Pots triar diferente categories de paraules i et mostra la traducció en anglès).

- El ahorcado Aplicació per ipad útil per treballar les sons. Podeu jugar en una pissarra fent servir paraules en les que aparegui algun fonema de dificultat. Per exemple: utilitzar  paraules amb la "G" de gelat.

Scrabble - Cubiletras - Verbalia Jocs de formar paraules a partir d'unes lletres (amb les lletres de qualsevol joc Scrabble, cubiletras, lletres dun abecedari...) 

Piruletras Aplicació per ipad especialmente disenyada per nens amb dislèxia. Treballa tant la consciència fonològica com la sil·làbica té varis nivells de dificultat per treballar amb nens de cicle inicial i mitjà. També hi ha l'opció de poder jugar amb paraules en anglès.


En les següents pàgines trobareu exercicis imprimibles

Educapeques

Orientación Andujar

2. Correspondència grafema - fonema 

És l'habilitat que permet associar cada so smb la seva lletra. Permet tenir consciència que determinats sons canvien depenent del lloc que ocupen i que alguns sons no es representen sempre amb la mateixa lletra.

- Mostrar cada lletra amb un dibuix i fer el so corresponent. Ex: La "S" amb un dibuix d'una serp.
- Treballar les grafies que corresponen a més d'un so depenent de la lletra que tenen a continuació ("g" i "c")





Els materials de la fotografia els podeu descarregar clicant en els següents enllaços: fitxa 1fitxa 2fitxa 3fitxa 4fitxa 5.

- Llegir paraules monosíl·labes no complexes.
- Fer lletres amb plastelina.
- Saber el nom i el so de cada lletra. 
- Dibuixar les lletres a l'aire i amb els ulls tancats.
- Identificar les lletres amb els ulls tancats. Es poden retallar prèviament amb cartolina o utilitzar lletres de plàstic o d'escuma.
      - ABC Kit Aplicació per ipad en la que els nens aprendran a escriure les lletres i associar-les amb el
      seu so corresponent.
   
      Jocs de taula per aprendre l'abecedari, els sons de cada lletra (exercici d'identificar les lletres amb els ulls tancats), les grafies que canvien de so depenent de la lletra que  segueixi "qu", "c", "g", "j", formar paraules dient-les en veu alta, útils per realitzar també els exercicis de l'apartat consciència fonològica. 

     - Abecedario Diset

     - Abecedari magnètic
   





     3. Reeducació de l'escriptura
    
    Per tots aquells nens en què l'escriptura presenta mancances, no és aconsellable fer únicament exercicis de caligrafia. Cal treballar altres habilitats implicades en l'escriptura. Com són el control postural, la percepció, la coordinació mà -ull, raonament visoespacial i la grafomotricitat.

      - Escribo en letras de imprenta. Aplicació per ipad en la que els nens podràn practicar el traç de les lletres.

      - Yo aprendo a escribir Joc de taula en què els nens podran millorar el traç i aprendre els moviments per tal d'escriure les lletres d'una forma lúdica.

     - Quaderns de capacitats bàsiques. Orientació espacial 1. Activitats per comprendre i estructurar l'entorn espacial.
 
     - Quaderns de capacitats bàsiques. Percepció visual 1 . Activitats per treballar l'agudesa visual, l'atenció, la coordinació mà -ull, la percepció figura - fons, la percepció de la posició, les relacions en els espais i l'atenció selectiva.
     - Pre - lectura 2. Mini Arco. Exercicis visuals per nens amb dislèxia.
   
     - Orientación Andujar Grafomotricidad Educapeques grafomotricidadFitxes descarregables per treballar la grafomotricitat.

     4. Consciència sil·làbica / lectura de síl·labes complexes

      Jocs per treballar la consciència síl·làbica de varies maneres. Donant la síl·laba inicial d'una paraula, identificar quina és la síl·lba omesa en una paraula, separant una paraula en les seves síl·labes.

     - Sílabas y palabras. Joc de taula per aprendre a separar les síl·labes de les paraules en llengua castellana. 

     - Síl·labes i paraules. Joc de taula per aprendre a separar les síl·labes de les paraules en llengua catalana.
      
     - Palabras Domino. Juegos de letras para niños y mayores. Aplicació per ipad per nens a partir de cicle inicial de primària útil per adquirir habilitas en la separació de síl·labes i en la lectura. 

Sopa de sílabas - Lee paso a paso 2 Dues aplicacions per ipad en la que els nens podràn jugar a formar paraules fent combinacions de síl·labes. Es poden escollir entre varies formes de joc la qual cosa, pot ser útil per nens de primària.





     5. Lectura de frases, sintagmes senzills i lectura global
  
     - Aprendiendo a leer (cicle inicial)
   
     - Lectogrup. Quaderns d'eficàcia lectora. (cicle inicial)
 
     - Lectogrup. Quaderns d'eficàcia lectora. (cicle mitjà)

     - Lectogrup. Quaderns d'eficàcia lectora. (cicle superior)
   
   
     6. Redacció, ortografia i entonació

     - El gran dictat de TV3 (cicle mitjà o superior)
 
     - Scrabble - Verbàlia (cicle mitjà o superior) 
   
     - Ortogrup. Quaderns d'ortografia (cicle inicial)

     - Ortogrup. Quaderns d'ortografia (cicle mitjà)
   
     - Ortogrup. Quaderns d'ortografia (cicle superior)

      Podeu practicar l'entonació i els signes de puntuació a l'hora de llegir un text a través de la lectura de qualsevol còmic.


     7. Dificultats en la resolució de problemes matemàtics

   
   
   

     
     A continuació us presenten un recull de materials especialitzats en la reeducació de la lecto -escriptura. Els poden utilitzar tant professionals com pares. 

Productes Diset. Jocs de taula pels més petits. Aquest fabricant ofereix joguines d'un alt nivell educatiu per treballar l'abecedari, la forma de les lletres, els sons, les síl·labes. Per nens que s'inicien en l'aprenentatge de la lecto - escriptura i pels que es troben en un cicle inicial de primària però arrosseguen dificultats. 

 Jocs de lletres editorial Barcanova Quadernets per potenciar les habilitats lingüístiques gràcies a exercicis que són presentats en forma de jocs.

Quaderns de capacitats bàsiques. Raonament lògic 1. Exercicis que estimulen el raonament lògic. Important reforçar-lo en nens amb dislèxia. Activitats de deduir situacions, completar sèries, relacionar objectes. 

 - Primera lectura. Mini Arco. Quadern que permet treballar consciència fonològica, sil·làbica i correspondència grafema - fonema. Exercicis en què es treballen les grafies que canvien de so, completar paraules amb la síl·laba corresponent, saber identificar quina paraula comença per un so determinat, quin so falta enmig d'una paraula i quin és el so final d'una paraula.


Quadernet "Primera lectura" i estoig "Mini Arco".


































-