dissabte, 14 de febrer del 2015

ORIENTACIONS DAVANT D'UNA SEPARACIÓ

1. Els fills han de ser la màxima prioritat
2. Donar informació clara als fills. Les situacions ambigües són les que provoquen més ansietat i angoixa als nens i per tant poden desencadenar en un futur possibles trastorns. 

3. No intentar guanyar-se els fills.

4.  Possibles noves parelles. La nova parella ha d'introduir-se a la família de forma gradual. Sempre tindrà difícil i delicat i per això s'ha d'actuar amb el màxim de sinceritat ni intentar suplantar l'exconjugue ni el seu paper. 

5. No permetre la manipulació dels fills. Alguns pares per por a fer mal als fills adopten conductes de complaure'ls en tot el que vulguin. Aquesta situació es captada ràpidament pels fills els quals poden manipular i utilitzar als pares. 
Com s'ha d'explicar la separació als fills?

Els pares han de comunicar la notícia de forma conjunta als fills, de forma serena i confiada en un moment de tranquilitat. Els pares s'han de seure davant dels fills, acariciar-los, agafar-los de les mans mentres se'ls hi explica.

Parlar amb tots els fills a la vegada en el moment de rebre la notícia. Si més endavant pot ser necessari parlar amb cada un d'ells per separat.

Sinceritat i facilitar la informació adient. Els pares han de dir que en aquest moment s'estàn divorciant i que començaran a viure en cases diferents. 
Se'ls hi ha de dir que no ha estat fàcil prendre aquesta decisió 
S'ha d'explicar com els hi afectarà aquesta nova situació i  que els pares continuaran cuidant-los com fins ara. 

S'ha d'aclarir que la separació no ha estat culpa dels fills. 

Reafirmació de l'amor dels pares cap als fills.

Els pares no tornaran a estar junts.

Facilitar l'expressió de sentiments Els pares han d'animar als fills a parlar sobre les emocions i sentiments a través de preguntes 

- Com et sents?
- Què et passa?

Algunes formes per facilitar l'expressió de sentiments són:

- L'exercici físic 
- Plorar
- Dibuixar
- Escriure en un bloc què ha passat durant el dia i l'emoció corresponent.
- Activitats de risoteràpia ajuden als nens a distreure'ls i evadir-se. Provoquen sentiments positius. 

Parlar del pla de vida
Els pares han d'aclarir que ells s'ocuparan de tot el que passi. D'on viuran i quan podran estar junts. S'ha de plantejar el procés de mudances, canvis de residència com un joc.

Fomentar que els nens preguntin tot el que vulguin

No iniciar jocs de culpabilitzar. 
No s'ha de situar els nens al mig de disputes ni compartir qüestions d'adults. És important pels fills sentir que poden ser estimats pels pares. Si es culpa a l'altre membre de la parella els nens poden creure que se'ls està culpant a ells. 

Escoltar-los i observar-los. Cada nen reacciona diferent a les situacions. N'hi ha que es poden sentir preocupats, entristits, sorpresos, enfadats... d'altres poden semblar que es mostren indiferents. 
Els pares han de prestar atenció als moments de conversa per detectar les emocions calmar-los i proporcionar el temps que calgui si es troben descolocats. 

Parlar amb els fills tantes vegades com calgui.