diumenge, 20 de març del 2016

ESTACIONS QUE DEPRIMEIXEN


Sabem que els canvis d'estació afecten als ritmes fisiològics així com a la conducta d'animals i persones i que són deguts a alteracions en el ritme circadià i a un augment de la melatonina durant la nit.

Moltes persones durant la tardor - hivern senten: ansietat, tristesa, irritabilitat, disminució de l'activitat, augment de les hores de son, somnolència diürna, augment de la gana i de la ingesta d'hidrats de carboni, augment de pes, aïllament social, dificultats laborals, dificultats interpersonals, disminució de la concentració i la líbido i ideació suïcida.
Aquesta successió de canvis s'anomena trastorn afectiu estacional (TAE). 
En canvi, al arribar a l'estiu aquestes persones experimenten alegria, energia i un agument de l'activitat general esdevenint el pol oposat de les èpoques de fred i poca llum. 

Al llarg dels anys s'ha descobert que el TAE podría ser degut als canvis en l'exposició a la llum del sol. La fototeràpia lumínica resulta obtenir bons resultats sent comparable amb el tractament amb antidepressius. Indueix un descens de la melatonina durant la nit. La fototeràpia exerceix el seu efecte antidepressiu corregint les alteracions del ritme circadià. 

Així doncs, podem dir que els canvis en els patrons de llum durant les diferents estacions afecten en l'aparició del TAE.